Hakkımızda
Gökten bir tatlı çanağı düştü, yumuşak, yuvarlak, lezzetli tatlılardı içindekiler... Ve çukur bir çanağı andıran bu ilçe mutlu bir şehre dönüştü... İlk önceleri Uludağ'ın karlarından yaptığı dondurmalarla adı "Dondurmacı Ahmet" e çıkan Ahmet TABAK, daha sonra bu tatlıları insanlara sunacaktı. Kemalpaşa Tatlısının hikayesi Mustafakemalpaşa'da başlıyor. İlçe kendini tüm ülkeye bu lezzetle tanıtmış; bu tatlı ilçenin simgesi ve mirası haline gelmiştir. 1920'li yıllarda, köprüye yakın köşe başındaki işyerinde serüvenine başlayan bu tatlı, özel formülüyle 100 yıla yakın babadan evlada üç kuşaktır bu dükkanda insanlara sunuluyor. Ahmet TABAK, dondurma yapmak için hayvanların sırtında Sünlük dağlarından kar getiriyor, onları 2-3 ev yüksekliğinde toprakta açtığı çukurda buz kalıpları şeklinde saklıyordu.
Nasıl ki yazın bunaltıcı sıcağından kurtulmanın en leziz yolu dondurma ise kışında buna eşdeğer bir lezzet bulunmalıydı. Dondurma için topladığı sütlerden kışa girerken insanların içlerini ısıtacak bir tatlı bulma ihtiyacı duydu. Peynir tatlısını o günlerde küçük imalathanesinde keşfetti.
Özel olarak peyniri mayalayıp tasarladığı hamuru küçük parçalara bölüp pişirmek için semtteki fırına götürdü. Tatlının içindeki un, peynir, irmik ve yumurta bulunuyordu. Bunları yoğurarak 3-4 cm çapında kurabiyeler haline getirip fırında pişirdi. Pişmiş tatlıları kaynayan şekerli şerbete atarak, tatlı haline dönüştürüp insanlara bu lezzeti sunmanın ilk adımını attı.
Kısa süre içinde peynir tatlısını çok seven halk, köşedeki o şirin dükkanda Ahmet Tabak'ın neşeli sesleriyle dolu dükkanında ailesi ve çocuklarıyla güzel dakikalar geçiriyordu.
Aileler uzun porselen tabaklarda bu haşlanmış peynir tatlılarını ve muhallebileri evlerine götürüyor, yediklerinde ertesi günü boş tabağı işyerine teslim ediyorlardı.
Kemalpaşa tatlısı o yıllarda ilk ününü, ilçe içinden geçen Bursa-İzmir yolunun şehirde durak yeri olan bu işyerinde duyurdu. Ülkenin birçok şehrinde, güzel bir tatlıyı kimin bulduğu muhabbetiyle Mustafakemalpaşa'dan bahsedilmeye başlandı. Artık şehri bilenler Dondurmacı Ahmet'ten köşedeki tarihi dükkanından söz ediyorlardı.
Ahmet Bey'in oğlu Ülkü TABAK, peynir tatlılarının imalatı aşamasında hamurun hızla kesilip parçalara ayrılmasında işe yarayan makinenin ilkel tasarımında faydalı olmuş. Mahallesinde makara ve ipliklerden yararlanarak projeler üreten bir arkadaşını yönlendirerek bu hamuru kesen makinenin tasarımını yapmıştı.
Günümüzde üçüncü kuşaktan Ayla TABAK AYDIN tarafından işletilen "Meşhur Tatlıcı Dondurmacı Ahmet" ellerindeki sır formül ile üretim yapıyor ve sadece ilçe içinde hizmet veriyor. Kendilerini birçok şehirden arayıp soran bulup gelen müşterilerini hiç kaybetmediler.
Ünlü Türk tatlıları arasında yerini alan "Kemalpaşa Tatlısı" , verdiği damak tadı ve hazırlanmasındaki kolaylığı ile ülkede çok sevilen bir tatlı haline geldi. Son yıllarda medya aracılığı ile de ünü arta bu tatlı "On ünlü hamur tatlı" arasına katıldı. Kemalpaşa tatlısının üzerine isteğe göre kış aylarında kaymak, yaz aylarında ise dondurma konarak servis yapılıyor.
Tatlı, üretimini yapan ilçedeki çok sayıda işverenin de yüzünü güldürüyor. Torbalar halinde; üretimi ilçe sınırlarında taze, diğer illerde ise uzun süre dayanması için çifte kavrulmuş olarak satışa sunuluyor.
İlçenin dışındaki değişik şehirlerde de aynı isimde tatlı üretilmekte, ancak bunların kalitesi ilçede üretilenle karşılaştırılamayacak oranda düşüktür.
Bu lezzeti izle, gülümseyen bir yüze ulaşırken sende güleceksin...Eski bir karamela şekeri gibi tarihin içinden Dondurmacı Ahmet'ten hatıra...
Kaynak: A.Ödemiş. 2007. Dondurmacı Ahmet---Bir Portre Mustafakemalpaşa Kültür ve Sanat Derneği, Patikalar Dergisi, Yıl:1, Sayı 9, s.9-10.
